Slängde dyrbar Apple-dator

Datorernas framfart och utveckling har skett i ett rasande tempo. Men redan på 70-talet sattes datorer ihop av olika teknikföretag. Dessa datorer är i dag unika samlarfynd som kan säljas för flera miljoner.

4481370-mac

Den digitala utvecklingen och vårt samhälles anpassning till datorer och det digitala har sannerligen gått i rekordfart. För trettio år sedan visste knappt någon vad en dator var för något, och nu går i princip hela svenska folket och övriga världen runt med små minidatorer, i form av mobiltelefoner, i sina händer. Förutom att den digitala utvecklingen varit snabb, har den även varit väldigt spännande och det är många som är väldigt intresserade och fascinerade av den.

Slängde dyrbar dator

Det finns ett så pass stor intresse för den digitala utvecklingen, att gamla datorer i dag kan säljas för enorma summor pengar. I Dagens Nyheter kan man exempelvis läsa om en kvinna som lämnade en gammal dator på skroten i Silicon Valley i USA. Problemet var bara att hon inte visste att datorn det facto var värd 1,7 miljoner kronor. Datorn hittades av personalen på återvinningscentralen där kvinnan lämnat den och den visade sig vara ett av ungefär 200 exemplar från 1976. Det var grundarna av företaget Apple – Steve Wozniak, Steve Jobs och Ronald Wayne som satt ihop datorn. Personalen som hittade datorn kände igen den och trodde knappt sina ögon. Till en början trodde de att den var en kopia men sedan fick de redan på att datorn var ett original. Den dyrbara datorn har nu sålts till en privat samlare.

Kvinnan får halva summan

Vad gäller kvinnan som lämnade datorn har hon ännu inte fått några pengar för datorn. Men personalen på återvinningscentralen minns hur kvinnan ser ut och om hon kommer till centralen får hon en check på halva beloppet, uppmanar man nu.