Skydda dig mot digitala intrång

På samma sätt som man bör skydda sin bostad från inbrott bör man även skydda sig mot olika typer av digitala intrång. Den som blir bestulen på exempelvis sitt kreditkortsnummer kan förlora stora summor pengar, och den ekonomiska förlusten kan bli större än vid ett inbrott.

Vi läser allt mer i tidningarna om olika typer av nätbedrägerier, så som phishing. Dessutom har Edward Snowdens avslöjanden fått många att fundera på hur mycket information om dem som myndigheter och företag har tillgång till. Det s.k. datalagringsdirektivet har t.ex. lett till en strid mellan företaget Bahnhof och de svenska myndigheterna.

Man kan dessvärre aldrig vara helt skyddad mot olika typer av intrång, men det finns försiktighetsåtgärder som är relativt lätta att vidta, och som minskar riskerna betydligt. Allra lättast är att helt enkelt inte använda Windows som operativsystem. Windows är det absolut vanligaste operativsystemet, och därför riktar de flesta hackare in sig på det. Har man råd kan man köpa en dator från Apple, annars kan man installera Linux på sin PC. Man bör dock vara beredd på att få lägga lite tid på problemlösning om man har Linux, även om operativsystemet är betydligt mer lättanvänt än sitt rykte.

Brandvägg och antivirus

Oavsett vilket operativsystem man har bör man dock använda brandvägg, och ha ett antivirusprogram installerat. Brandväggen är ett program, antingen på datorn eller i en egen liten låda, som hindrar oönskad trafik från att nå datorn eller datorerna. Programmet kan konfigureras för att tillåta eller spärra olika typer av trafik.

Ett antivirusprogram är också absolut nödvändigt, även om man har Mac eller kör Linux på sin dator. Programmet kontrollerar dels de filer som kommer till datorn, men ska även kunna genomsöka datorn med jämna mellanrum, för att upptäcka eventuella infekterade filer. Det finns gratis antivirusprogram som är bra, det viktigaste är egentligen att man uppdaterar sitt program ofta, eftersom utvecklarna av virus och malware inte ligger på latsidan när det gäller att hitta sätt att ta sig förbi säkerhetsprogrammen.