Säkra betalningar

När vi väljer att handla allt mer på nätet blir våra användaruppgifter högintressanta för hackare och tjuvar. Hur gör man för att skydda sig?

Bankkort i närbildJulhandeln har redan slagit rekord när det kommer till hur mycket pengar som svenskarna har spenderat på nätet. Det innebär också att de som vill stjäla användaruppgifter har varit högaktiva i julhandeln. Id-kapningarna var redan innan julhandeln kom igång fler än någonsin tidigare, skriver Svenska Dagbladet. Framför allt har det blivit vanligt att stulna användaruppgifter används vid köp i appar. Tjuvarna gör då ett stort antal köp, på kort tid, i många olika appar som inte kräver inlogg med Bank-ID. Att tillåta notiser från Bank-ID i mobilen, som det tipsas om här, räcker inte för att skydda sig mot den typen av bedrägerier. På samma sätt som vi måste vara källkritiska när vi läser nyheter och vittnesmål på nätet måste vi också förhålla oss kritiska till erbjudanden och webbshoppar. Är det något som ser misstänkt ut?

Det är också viktigt att kontrollera att anslutningen verkligen är krypterad när man köper något på nätet. Det ser man på om webbadressen börjar med https. Idag har de flesta webbläsare inbyggda varningar, som ger utslag om överföringen inte är krypterad. Om man däremot handlar i mobilen är det extra viktigt att vara vaksam. Som tur är har de flesta svenska banker också system som varnar om någonting ser misstänkt ut, vilket Aftonbladet skriver om här. Detta har dock inte varit tillräckligt för att förhindra att bedrägerierna skulle öka i julhandeln.

Var aktsam om kunderna

Även näringsidkare har ett ansvar för att deras kunders användaruppgifter inte ska komma på villovägar. Det hotar att snabbt rasera förtroendet för verksamheten, och rent krasst innebär det också att färre kunder kommer att handla. Därför är det viktigt att erbjuda kunderna säkra betalningslösningar.

Sitoo Kassasystem är certifierade, vilket innebär att de uppfyller Skatteverkets krav på hur ett skattesystem ska fungera. Data från systemet lagras i molnet i krypterad form. Om det fysiska kassasystemet skulle bli stulet går det att skaffa ett nytt och återuppta verksamheten där den avbröts, eftersom systemet kommer åt all data igen.