Skydda ditt hem

När det kommer till våra it-prylar och tekniksaker är vi ofta väldigt noggranna med att installera olika typer av virusskydd och brandväggar, men fullt så noggranna är vi inte när det kommer till våra hem. Varför inte göra hemmet lika säkert inbrottssäkert som din dator eller surfplatta redan är? Här är några enkla tips på hur du kan gå tillväga för att göra hemmet lika svårt att ta sig in i som det är att ta sig in i en lösenordskyddad och krypterad dator!

Har du villalarm? Om inte är det nog dags att skaffa ett sådant och det kan du göra hos www.protexus.se. Men varför då? Sanningen är att vi är duktigare på att skydda våra datorer och telefoner än vad vi är på att skydda våra hem, och det är något som inbrottstjuvarna har tagit fasta på. Ser man till statistiken kan man till exempel tydligt se hur det dessutom är under vintermånaderna nu som inbrotten också ökar, då tjuvarna kan ta skydd av mörkret på ett helt annat sätt än vad man kan göra på sommaren. Så hur ska du då göra för att stoppa tjuvarna? Det är något som bland annat Metro tipsar om:

  • Lås allt som låsas kan när du lämnar hemmet eller går och lägger dig, alltså både dörrar, fönster och altan- och balkongdörr.
  • Verka för grannsamverkan och berätta för dina närmaste grannar när du reser bort så de kan hålla ett extra öga på ditt hem.
  • Installera automatiska lampor som tänds utomhus när någon rör sig nära, och placera dessa vi till exempel ytterdörr och altan.
  • Sätt timer på dina prylar när du är bortrest såsom på radion och lampor för att göra så att hemmet till synes är bebott och inte helt nedsläckt.
  • Bokför dina värdesaker så du har koll på vad som finns i ditt hem och DNA-märk gärna dina saker utifall att du skulle bli av med dem för att göra det enklare för polisen att identifiera dem som dina.
  • Skriva aldrig att du är bortrest på sociala medier eller att du pratar in på telefonsvararen på ett sätt som meddelar att du inte är hemma, sådant håller tjuvarna också koll på.

Tänk som en tjuv för att skydda dig mot inbrott

En annan sak som kan vara smart att göra är att tänka som en inbrottstjuv för att skydda dig mot tjuvar. Tänk lite i samma stuk som när du väljer ett lösenord till dator och e-postkonton eller liknande att ”vad är mest troligt att någon annan tror att jag har för lösenord?”. på samma sätt ska du tänka med dina värdesaker – vart är det mest troligt att du skulle leta först om du var en inbrottstjuv? Gör sedan tvärt om. Tänk helt enkelt att du ska göra det så svårt som möjligt för tjuven att ta sig in hemma hos dig – precis som du gör när du lösenordskyddar dina konton på sociala medier och dator!