Handla säkert med kryptovalutor

Du har säkerligen hört talas om fenomenet med Bitcoin och andra kryptovalutor. Det kan vara en lukrativ marknad men det gäller att du skyddar dig själv och köper kryptovalutor på ett säkert sätt. Hur ska du göra och vilka fallgropar ska du vara extra uppmärksam på?

Innan du köper kryptovalutor bör du vara medveten om att allt sker på egen risk. Precis som aktier kan kryptovalutor förlora hela sitt värde över en natt. Därför bör du inte investera pengar som du inte har råd att förlora, precis som med spel.

Gå endast via seriösa sajter

Det viktigaste när du ska handla med kryptovalutor är att du går via seriösa och säkra sajter. Hos Cryptoholics kan du läsa flera guider om vilka sajter som är seriösa, vad du ska tänka på när du investerar och andra tips som kan vara bra att veta. Om du går via länkar på deras hemsida kan du känna dig helt trygg. Undvik skumma pop-up ads och andra sajter som du inte kan verifiera. Kom ihåg att om det låter för bra för att vara sant så är det förmodligen så.

Börja med att ställa dig några frågor

När du hittat en seriös sajt som du litar på är nästa steg att fråga dig varför du vill investera. Om du fortfarande känner dig osäker på vad kryptovalutor är för något är det en god idé att läsa på eller titta på förklarande videos. Sedan bör du även fundera över följande:

  • Klarar du av att priset går ner på din valuta?
  • Hur mycket pengar du kan investera utan att det innebär en personlig risk.
  • Vilken valuta du ska investera i.
  • Var du ska förvara din kryptovaluta.

Den sista punkten är särskilt viktig. Precis som du förvarar dina vanliga pengar i en plånbok behöver dina kryptovalutor också en egen plånbok. Det gör du genom en unik adress dit du skickar din valuta, till exempel Bitcoins. Det finns flera olika plånböcker att välja mellan och det är klokt att jämföra de olika alternativen.

Det kan svänga snabbt

Kanske har du redan läst artiklar om hur kryptovalutor som Bitcoin är värda multum ena dagen och värdelösa två dagar senare. Det beror på att de är oreglerade och volatila. Snabba och oväntade förändringar i marknaden kan alltså leda till ett ras eller en stigning. När väl ett ras kommer tappar de stort i värde. Det gäller alltså att ha lite is i magen och veta när du ska sälja eller inte – precis som med aktier.

En sista risk med dessa valutor är att de är väldigt känsliga mot hackers och intrång. Det finns faktiskt inget fullgott skydd i nuläget. Det rör sig inte bara om dataintrång utan kan även hända vid andra misstag. Om du är nybörjare bör du alltså ta det lugnt i början och inte riskera något i onödan. Ju mer du vet om kryptovalutor desto bättre. Innan du investerar gör du bäst i att läsa på så mycket som möjligt i lugn och ro.