Barn och deras skärmtid

När det kommer till barn som använder surfplattor och mobiler dagligen är säkerheten viktigare än någonsin. Hur ser du till att just ditt barn är trygg online och i användandet av plattan som pryl?

barnBarn tillbringar allt mer tid framför skärmar, vare sig det är mobiler eller surfplattor. Det gör även behovet av att reparera och laga skärmarna med jämna mellanrum. En bra iphone reparatör i Borås är Appfix, perfekt om du bor i Göteborg med omnejd.

Lär dina barn hantera skärm och internet

För att barn ska kunna använda skärmar på ett säkert sätt är det viktigt att föräldrar och andra närstående vuxna är med och lär dem hur internet ska hanteras. I en artikel i Svenska Yle går det att läsa om hur barn och unga tillbringar i snitt cirka sju timmar per dag framför någon slags skärm, det kräver en viss grundtrygghet. Bland annat bör du tänka på att barnen ska ha en digital trygghet, de ska förstå att skydda sin identitet på nätet, liksom andras integritet. De bör också lära sig om digital säkerhet och att skapa starka lösenord och vara medveten om hackare, virus och andra cyberhot.

För- och nackdelar med mobilanvändandet

Något som är väldigt positivt med barn och ungas skärmanvändande är att den uppkopplade generationen dröjer sig kvar i barndomen längre än vad tidigare generationer har gjort. De är senare med att prova alkohol och droger till exempel, i stället sitter de ofta hemma i soffan och träffar kompisar på sociala nätverk. Med detta finns givetvis både för- och nackdelar. I en artikel går det vidare att läsa om hur det trots detta är mest fokus på att it-användning ökat den psykiska ohälsan. I den frågan är dock långt ifrån andra övertygade, det kan lika gärna vara en statistisk felkälla – alltså att forskaren har misstolkat sin egen data.