Polisens bästa tips

Det har skett en stegring vad gäller nätbedrägerier i Sverige. På bara några år har datorbedrägerierna ökat med 50 procent under 2015 jämfört med året innan. Vilka är de vanligaste bedrägerimetoderna?

hand-apple-iphone-smartphoneEnligt en artikel i SVT är det med hela 237 procent datorbedrägerierna har ökat på bara fem år. En kurva att tala om, med andra ord.

Med tanke på den stora ökning står ibland polisen handfallna och hinner inte med att lösa alla brott. Det experter rekommenderar är bland annat att kontrollera med sin bank vilka säkerhetsrutiner som finns för just ditt kort.

Framför allt handlar ökningen om e-handelföretag som hackas och sen säjs stora mängder av deras kunders kortnummer till bedragare som köper varor på nätet i andras namn – SVT

 

Vanliga nätbedrägerier

Polisens hemsida finns det en lista på de nätbedrägerier som är vanligast. Det som är något av det allra mest förekommande är att du blir uppringd av ett utländskt nummer på mobilen. Om du har ett missat samtal som inleds med ett utlandsnummer är tipset att inte ringa upp, om du inte väntar dig ett sådant samtal. Det är antagligen ett bedrägeri och du riskerar att bli av med stora summor pengar om det går bedragarens väg.

Ett annat vanligt bedrägeri är att du får ett falskmail från Skatteverket om återbäring av skatt. Du blir ombedd att klicka på en länk som ser ut att gå till Skatteverket och där ska du lämna ut kontouppgifter. Rådet är att aldrig klicka på länkar i sådana typer av mail. Denna sorts bedrägeri kallas med andra namn för phising eller nätfiske och är väldigt frekvent förekommande.

Ett tredje slags bedrägeri via nätet är att du får ett samtal från Microsoft-supporten, där uppringaren ger dig instruktioner för att bli av med ett virus men i själva verket gör du att personen i andra änden kan fjärrstyra din dator. Mer om nätbedrägerier har skrivits här.