Hur digitaliseringen förändrar oss

Vi lever i den digitala tidsåldern och detta har medfört en rad olika förändringar i samhället. Nu genomförs det ett tvärvetenskapligt seminarium av Vetenskapsradion om hur digitaliseringen förändrar oss.

slukas av teknikenSom sagt så lever vi i den digitala tidsåldern, det går inte längre att komma ifrån. Och utvecklingen fortsätter att i rasande fart springa framåt. Så fort att vi inte alltid hänger med i svängarna, detta speciellt när det kommer till lagar och regler. I en artikel på sr.se går det att ta del av att Vetenskapsakademien nu har arrangerat ett tvärvetenskapligt seminarium om hur digitaliseringen förändrat oss människor – till det bättre eller till det sämre?

Digitaliseringens effekter

När det kommer något nytt är det svårt att hålla tillbaka det. Man vill gärna hoppa på tåget och styra mot framtiden och mot utvecklingsmöjligheter. För vi människor vill aldrig stå still, vi är aldrig nöjda och vi måste ständigt få bekräftelse. Just det här med bekräftelse har med digitaliseringens intrång blivit allt mer påtagligt då vi nu mer än någonsin kan visa upp oss och bli dömda. Seminariet kommer att bjuda på frågeställningar såsom hur påverkar digitaliseringen vårt lärande, arbetslivet och vårt samspel? Även intressant är att tänka på hur sökandet efter kunskap förändras nu när vi ha all kunskap vi kan drömma om rakt framför oss i den digitala världen.

Är vi redo för konsekvenserna?

det är när vi får ett samspel som vi kan leva  i de bästa av alla tänkbara världar. Ta bara olika sjukdomar och ålderdomsproblem. Du kan höja ljudet och förstora bilden på en dator, men du kan aldrig få bättre hörsel, det får du genom en hörapparat och ett batteri,  http://www.batteriexperten.com/sv/artiklar/batterier/horapparatsbatterier/index.html. Kanske kommer batteriet i framtiden att bli ännu viktigare? Frågan är hur långt vi kan gå – och om vi kan gå för långt? För vad händer om allt tippar över och det digitala blir en kraft som växer av sig självt och med det i slutändan tar över våra liv och börjar styra? Inte en omöjlighet och även den store Stephen Hawking menar att vi bör frukta utvecklingen med den artificiella intelligensen som är på intåg.

Befinner du dig inte i Lund kan du lyssna på programmet i P1 Vetandets värld.