Människan blir allt mer mobil

Internet är något som allt fler använder otroligt flitigt, och gärna varje dag – varje timma om man själv får önska. Detta har medfört att vårt beteende förändrats och att vi måste omvärdera vad sociala möten är för något.

196465-laptopMed hjälp av våra surfplattor eller smartphones kan vi ta del av en helt annan och större värld, ja, en värld helt utan begränsningar nästan. Vad man kan se som en stor skillnad sedan bara något år är att vi blir allt mer mobila i vår internetanvändning. vi väljer inte bara att surfa hemma när vi befinner oss framför datorn utan vi vill känna att vi konstant har tillgång till hela världen och att vi snabbt kan vara i kontakt med andra människor och söka fram de senaste nyheterna. Vi är hungriga på att lära oss mer och vi är öppna för att det vi vill ha reda på finns online. Ta bara att vi enkelt kan få reda på mer om oss själva med spådam som kommer nätet där vi inte ens behöver träffa personen i frågan som ska spå oss. Vi är öppna och många gånger så betalar vi med vår information till företag.

Hur vi surfar

Vi surfar på allt kan man säga och lika så gäller det vart vi väljer att surfa. Enligt en artikel i Dn.se säger varannan person som blivit tillfrågad att de surfar när de befinner sig på toaletten. Detta av en undersökning gjord på 1010 personer av företaget Novus.

  • 55 % män och 42 % kvinnor väljer att ta med sig mobilen in på toaletten.
  • Populäraste aktiviteten är sms.
  • följt av sociala medier och att läsa nyheterna.
  • en av fyra väljer att svara om telefonen ringer när de fortfarande sitter på toaletten.
  • en av sex kan själv ringa ett samtal.

Men, det är inte bara på toaletten som vi väljer att surfa när vi kanske borde ägna oss åt en annan aktivitet. I en artikel på svd.se är det även många som väljer att surfa på arbetstid. I artikeln kan man läsa att det nästan är var tionde person som uppger att de surfar mer än en timma om dagen på arbetstid och 9  av männen i undersökningen uppger att de under 2 timmar brukar surfa privat på jobbet. Vanligast är det att man läser nyheterna på datorn, vilket man kanske kan se som att man blir mer bildad och kan bidra till lite livligare diskussioner i fikarummet.

Vad som händer när vi blir allt mer mobila är att vårt beteende förändras och att vi blir inte lika källkritiska som innan då vi konstant möts av så mycket information. Viktigt kan vara att ta ett steg tillbaka och fundera på hur man lever sitt liv och hur man själv på bästa sätt kan öka sin livskvalitet. Internet ska vara ett hjälpmedel till att bli berikad, inte till att få en att glömma bort att man även måste känna av lite dötid ibland. Vad vi söker på kan få oss att förstå den tid vi lever i. Populäraste sökordet för 2015? Kanske Charlie Hebdo?