Laga iPad för miljön och plånboken

Det enklaste du kan göra när din iPad “dör”, är att slänga den och köpa en ny. Men det är dyrt, och kanske lite nonchalant, att ge upp det gamla så fort det börjar strula. Om du slänger den gamla iPad:en i soporna, har du dessutom gjort en stor otjänst mot miljön. Skulle någon få tag på din iPad och sedan laga den, finns det risk att din information hamnar i fel händer.

Det finns starka argument för att försöka laga iPad i stället för att köpa en ny. vilka då? Här är tre av tusentals goda argument för detta:

  • Du sparar pengar
  • Du hjälper miljön
  • Du riskerar inte att din information snos av någon annan

Vanliga fel och möjliga åtgärder

Ett vanligt problem med iPads och smartphones är trasiga skärmar. Trots att glasen i enheterna generellt blir starkare för varje ny modell, är det fortfarande mycket vanligt med ett krossat glas som resulterar i ett fult spindelliknande mönster i displayen. Det går att komma undan för relativt låg kostnad om endast skärmytan är trasig. Värre blir det om själva touch-funktionen också tagit skada. Det kan vara bra att åtminstone lämna in iPad:en till en expert som kan se om den går att rädda och vad kostnaden i så fall skulle bli.

Ett annat vanligt fel är att iPad:en inte startar, trots tvingad omstart och laddning efter rensning av laddningsuttaget. Här är det svårare att felsöka själv men i många fall är det så enkelt att det är problem med batteriet. Det är möjligt att beställa ett nytt batteri och byta själv men en trovärdig och kompetent mobilreparatör kan snabbt ge dig svar på det är värt att testa att byta batteriet.

Fler än Apple kan hjälpa

Att lämna in din iPad hos Apple är dyrt. Det går ofta att spara tusenlappar genom att att gå till någon annat företag som specialiserar sig på att laga iPad och iPhone. Apple vill med sin affärsmodell kontrollera reparationer och har gjort det svårare för andra mobilreparatörer att arbeta med Apple-produkter. De har åstadkommit detta genom att bland annat uppfinna en egen skruv och limma fast litiumbatterierna i enheterna. Fristående telefonreparatörer har dock lyckats att komma runt svårigheterna.